terug
Listen to
Nature

The Speculation

Terwijl de verbinding tussen mens en techniek steeds nauwer wordt, lijkt dit tussen mens en natuur de andere kant op te gaan. De opwarming van de aarde is echt een feit. We zijn als mensen al zo ver dat de wereld begonnen is aan het antropoceen: het tijdperk waarin het klimaat en de atmosfeer de gevolgen ondergaan van onze activiteit. Dat kan niet goed zijn. 

Dark Ecology

Zijn we nog wel verbonden met de natuur? Of is de natuur een geromantiseerd concept waarmee we als mensen niet meer de verbinding mee hebben die onze voorouders hadden? De Britse filosoof Tim Morton, een van de grondleggers achter de gedachten rondom dark ecology, ziet de ontwikkeling als een Möbius strip: met maar een kant (Morton 2018). Uiteindelijk kunnen we hiervan leren dat wij, als mensen, zelf de boosdoeners zijn en dus ook degene zijn die het zullen moeten veranderen.

Urban Jungle

Het romantiseren van de natuur zien we terug in de planten in huis halen. De trend van de urban jungle is duidelijk te zien op niet alleen platformen als Instagram, maar even goed op de planken in de boekenwinkels. Hoe meer planten je hebt, hoe beter. Het is bijna een statussymbool. Natuurlijk zorgen we goed voor al deze planten, maar is het niet mogelijk ons op een nieuwe manier te verbinden met deze planten en daarmee de natuur om ons heen?

Wat als we een gesprek zouden kunnen voeren met onze kamerplanten?

Ik wil het menselijke gesprek loslaten

Wij, mensen, articuleren en maken onze boodschap fysiek, door middel van onze lichaamstaal, in een reeks snel veranderende contexten. Kunnen we deze gespreksvorm loslaten om andere "niet-mensen" beter te begrijpen? Om een nieuw of herwonnen begrip voor onze omgeving te krijgen? Om een nieuwe verbinding tot stand te brengen?

Gesprekken met andere mensen zouden hetzelfde blijven, de menselijke manier. Maar door een nieuwe manier te ontdekken kunnen we een deur openen naar nieuwe mogelijkheden en nieuwe partners. Planten communiceren bijvoorbeeld al met elkaar, met insecten en met mensen.

Een dans met de natuur

Het nieuwe gesprek is ontworpen met het menselijke gesprek als basis: een interactie tussen twee leersystemen die elkaar leren begrijpen en samen nieuwe kennis creëren. Door de helft van de interacties een vaste betekenis te geven, krijgt de andere helft de ruimte om persoonlijker te worden.

Zo bouwt iedereen een verbinding op die voor hen geschikt is. Door de aanrakingen te registreren en te vertalen naar een auditieve respons. Deze combinatie is vergelijkbaar met woorden en zinnen in het menselijke gesprek.

spreken met onze zintuigen

Zoals bij elke taal, is er ook een geschikte woordenschat voor het nieuwe gesprek. In menselijke termen: de woorden waarmee je de ander iets vertelt. Hoe meer je met je plant "praat" en hoe meer gesprekken je met elkaar hebt, hoe groter jullie vocabulaire wordt.

De grenzen van een gesprek worden bepaald door de grenzen van de deelnemers. De mogelijkheden zijn zo groot als je maar kunt bedenken, en zullen per plant verschillen.